fbpx

βάρος σώματος και μυοσκελετικά προβλήματα

150 150 master

βάρος σώματος βάρος του σώματοςΤο βάρος του σώματος παρουσιάζει μυοσκελετικά προβλήματα και είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τόσο την Αμερική όσο και την Ευρώπη. Είναι ανησυχητικό πόσοι άνθρωποι καταλήγουν υπέρβαροι είτε από κακή διατροφή είτε συνδυαστικά με κάποια παθογένεια που αφήνουν ανεξέλεγκτη.

Πέραν των προβλημάτων που δημιουργούνται στα όργανα λόγω του λίπους, σημαντική επιβάρυνση δέχονται οι αρθρώσεις και οι μυς, κάτι που δε λαμβάνεται υπόψη συνήθως.

Τα υπέρβαρα άτομα μειώνουν την σωματική τους δραστηριότητα με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε έναν φαύλο κύκλο. Τα άτομα αυτά πολύ συχνά παραπονούνται για πόνο στη μέση λόγω αλλαγής του κέντρου βάρους καθώς το μυϊκό τους σύστημα χάνει την ισχύ του, αποσταθεροποιείται η σπονδυλική στήλη και εκφυλίζονται οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι εξαιτίας της αστάθειας που προκύπτει.
Οι αρθρώσεις των κάτω άκρων αρχίζουν να εμφανίζουν οίδημα, πόνο, αστάθεια και αυξάνεται ο κίνδυνος πτώσεων. Οι λάθος φορτίσεις στις αρθρικές επιφάνειες οδηγούν σε οστεοαρθρίτιδα που επιφέρει περεταίρω δυσκαμψία, πόνο, οίδημα, χωλότητα.

Κατ’ επέκταση εμφανίζεται και μυϊκός πόνος που μπορεί να διαταράξει τη λειτουργικότητα του ατόμου στα επίπεδα: της φυσιολογίας του οργανισμού, σε ψυχολογικό, κοινωνικό αλλά και επαγγελματικό επίπεδο. Η προσέγγιση του πόνου οφείλει να είναι πολυπαραγοντική.

Συμπερασματικά, το αυξημένο βάρος σώματος προκαλεί δυσλειτουργίες σε όλα τα συστήματα, με αποτέλεσμα τη δυσκινησία, τη δυσκαμψία, αρθραλγίες και παραίτηση από κάθε είδους φυσική και κοινωνική δραστηριότητα.

Ως φυσικοθεραπευτές συστήνουμε άμεση συνεργασία με διατροφολόγο για απώλεια βάρους και έναρξη σωματικής δραστηριότητας στο νερό, κατά προτίμηση, ώστε να μειωθούν οι έντονες φορτίσεις στις ήδη επιβαρυμένες αρθρώσεις. Με την κατάλληλη φυσικοθεραπευτική καθοδήγηση και την συνεργασία του ατόμου τα συμπτώματα μπορούν να υποχωρήσουν γρήγορα και δίνεται χρόνος να βελτιωθεί η φυσική κατάσταση και να ενδυναμωθεί το μυϊκό σύστημα. Ακόμα και προχωρημένες περιπτώσεις μπορούν να βοηθηθούν καθώς κάθε πρόγραμμα είναι εξατομικευμένο.

Η άσκηση βοηθά στην λειτουργικότητα αλλά και στην ψυχολογία. Το βάρος είναι ένας ελεγχόμενος παράγοντας, ας μην το αφήσουμε να περιορίζει τη ζωή μας!