fbpx

Γνωρίζοντας τη μέθοδο Feldenkrais

feldenkrais χαλάνδρι
540 360 master

Η μέθοδος Feldenkrais είναι το έργο του Moshe Feldenkrais (1904-1984) και της έρευνάς του πάνω στη συνεργασία εγκεφάλου, νευρικού και μυοσκελετικού συστήματος.
O Moshe Feldenkrais (Dr of Science, Sorbonne), ήταν μηχανικός, φυσικός, εφευρέτης, μελετητής της ανθρώπινης εξέλιξης και αθλητής πολεμικών τεχνών. Γεννήθηκε στην ανατολική Ευρώπη και νέος μετανάστευσε στην Παλαιστίνη. Αργότερα σπούδασε στη Σορβόννη και κατά τη δεκαετία του 1930 εργάστηκε στο εργαστήριο του  Joliot Curie στο Παρίσι . Το ενδιαφέρον του για το Ju Jitsu τον έφερε σε επαφή με τον δάσκαλο Kano ο οποίος  είναι ο ιδρυτής του Judo. O Dr Feldenkrais ήταν ιδρυτής του συλλόγου Jiu Jitsu στο Παρίσι και ήταν από τους πρώτους ευρωπαίους που πήραν μαύρη ζώνη στο Judo.
Απέφυγε τους ναζί και βρέθηκε στη Βρετάνη όπου έκανε έρευνα κατά των γερμανικών υποβρυχίων για το Γαλλικό υπουργείο εθνικής Άμυνας. Περίπου τότε, τη δεκαετία του 1940, ήταν που άρχισε να αναπτύσσει τη μέθοδό του και έγραψε και το πρώτο του βιβλίο.
Λόγω ενός τραυματισμού στο γόνατο και της αβέβαιης προοπτικής ενός χειρουργείου, ο Feldenkrais άρχισε να μελετά αυτό που θα γινόταν δια βίου διερεύνηση: Τη σχέση μεταξύ κίνησης και συνείδησης. Το 1950 ο Dr Feldenkrais γύρισε στο Ισραήλ και συνέχισε το έργο του μέχρι τον θάνατό του το 1984 στο Τελ Αβίβ.
Καθώς ανέπτυσσε τη μέθοδό του ο Moshe Feldenkrais μελέτησε μεταξύ άλλων, ανατομία, φυσιολογία, την ανάπτυξη του ανθρώπου κατά την παιδική ηλικία, κινησιολογία, ψυχολογία και την περιοχή της επιστήμης που ασχολείται με την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Επίσης ερεύνησε τεχνικές που προέρχονται από την  ανατολή και έχουν σας αντικείμενο το σώμα και τη συνειδητότητα.
Ο Dr Feldenkrais έγραψε μια σειρά βιβλίων σχετικά με την κίνηση, τη μάθηση, την ανθρώπινη συνείδηση ​​και τη σωματική εμπειρία. Δίδαξε στο Ισραήλ και σε πολλές χώρες της Ευρώπης κατά τη δεκαετία του 1960, ενώ τη δεκαετία του 1970 μέχρι και τα τέλη του 1980 δίδαξε τη μέθοδό του στις ΗΠΑ. Εκπαίδευσε το πρώτο γκρουπ δασκάλων στο Τελ Αβίβ στις αρχές του 1970. Ακολούθησαν δύο γκρουπ στην Αμερική, ένα στο Σαν Φρανσίσκο και ένα στο Άμχερστ της Νέας Υόρκης.
Στη ζωή του o Dr Feldenkrais δούλεψε με πολλές ομάδες  ανθρώπων, με πολύ μεγάλη γκάμα μαθησιακών αναγκών, από βρέφη με εγκεφαλική παράλυση, μέχρι κορυφαίους καλλιτέχνες όπως ο βιολιστής Yehudi Menuhin. Δίδαξε στην ομάδα του Peter Brooke. Επίσης συνεργάστηκε με επιστήμονες όπως την ανθρωπολόγο Margaret Mead, τον νευροεπιστήμονα Karl Pribam και ερευνητές που ασχολούνταν με τη σωματοποίηση του ψυχισμού όπως ο Jean Houston και ο Robert Masters.
To εύρος, η ζωντάνια και η ακρίβεια της έρευνας του Moshe Feldenkrais έχει εφαρμογή σε πολύ διαφορετικά πεδία ενδιαφέροντος συμπεριλαμβανομένου της νευρολογίας, της ψυχολογίας, των παραστατικών τεχνών, του αθλητισμού και της αποκατάστασης.
Πηγή: Μετάφραση της βιογραφίας του Dr. Feldenkrais από το επίσημο site του International Feldenkrais Federation (IFF)

 
Η ΑΤΑΛΑΝΤΗ ΜΟΥΖΟΥΡΗ ΚΑΙ ΤΟ FELDENKRAIS
Η Αταλάντη Μουζούρη είναι Χορεύτρια / Performer – Δασκάλα χορού, πιστοποιημένη δασκάλα Pilates για mat & όργανα studio και Feldenkrais Practitioner.
Είναι απόφοιτος της επαγγελματικής σχολής χορού της Νίκης Κονταξάκη (1997) και της Κρατικής σχολής Χορού (1999). Έχει συνεργαστεί ως χορεύτρια- performer με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες του χορού και του θεάτρου. Διδάσκει Feldenkrais – Pilates – Ορθοσωμική – Σύγχρονο χορό και Αυτοσχεδιασμό. Ερευνά και διδάσκει κίνηση σε παιδιά και ενήλικες από το 1997. Έχει διδάξει σε ιδιωτικές σχολές χορού της Αθήνας, στη δημοτική σχολή χορού Καλαμάτας, ήταν στο κλιμάκιο χορού του προγράμματος Μελίνα (πιλοτικό πρόγραμμα για τις τέχνες στα σχολεία 1996-2001),στο κέντρο χορού της Σύρου κ.α.
Διδάσκει κινησιολογία και βιωματική ανατομία.
Η πρώτη επαφή με το Feldenkrais έγινε στο Φεστιβάλ Χορού της Βιέννης το 2006 με την Claudia Mader. Εντυπωσιασμένη με τις αλλαγές που ένιωσε σε ένα μόλις 12ωρο σεμινάριο που γινόταν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ συνέχισε να ανακαλύπτει τη μέθοδο με την Ulricke Hassbach Doussis στην Αθήνα. Ο ενθουσιασμός και η περιέργειά της ολοένα και αυξανόταν και η μέθοδος έγινε ένας τρόπος καθημερινής  έρευνας. Η αφομοίωση των πληροφοριών της μεθόδου Feldenkrais μέσα στα μαθήματα Χορού και Pilates ήταν η φυσική πορεία.
Στη συνέχεια ήρθε η επαγγελματική εκπαίδευση.
Είναι απόφοιτος του τετραετούς εκπαιδευτικού προγράμματος Feldenkrais international training Athens 1 και παραδίδει μαθήματα ομαδικά Feldenkrais Awareness through movement (ATM) και ατομικά Feldenkrais functional integration (FI). Επίσης παραδίδει εβδομαδιαία μαθήματα Pilates/Ορθοσωμικής και Σύγχρονου Χορού/Αυτοσχεδιασμού, με έδρα το studio της ομάδα χoρού Griffon στη Πανόρμου και σεμινάρια στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Οι δάσκαλοι με τους οποίους έχει εκπαιδευτεί στη μέθοδο Feldenkrais:
2012-2015: International Feldenkrais Training Program “Greece 1 με Educational Director τη Ruty Bar από το Ισραήλ.
Με τους trainers Petra C. Koch, Dr. Chava Shelhav, Lior Pessach, Anat Krivine, Aliza Stewart, και τους assistants του προγράμματος.
2006 – 2012: Ulricke Hassbach Doussis
2006: Claudia Mader
Το Μάρτιο του 2017 θα συμμετέχει σε Feldenkrais master class του Jeremy Krauss.
Για το πλήρες βιογραφικό της στο www.atalantimouzouri.gr
Επίσης δείτε www.facebook.com/AtalantiMouzouriBodyworks/