fbpx

Βρεφική Κολύμβηση

Βρεφική ΚολύμβησηTo baby swimming ή Βρεφική Κολύμβηση είναι ένα παιδαγωγικό πρόγραμμα μαθημάτων κολύμβησης, το οποίο απευθύνεται σε βρέφη και νήπια ηλικίας από 6 μηνών έως 4 ετών με τη συνοδεία γονέα και υπό την καθοδήγηση και εποπτεία κατάλληλα εκπαιδευμένου προπονητή.
Η κολύμβηση βρεφών εφαρμόζεται χρόνια στο εξωτερικό, ξεκίνησε από τη Γερμανία το 1970 και βασίζεται στη φιλοσοφία ότι το κολύμπι στο ζεστό νερό είναι οικείο στα βρέφη και τα νήπια. Οι γιατροί επιτρέπουν στο μωρό να κάνει τα πρώτα του «μαθήματα» κολύμβησης από τους έξι μήνες και μετά. Είναι ακριβώς η ηλικία που καταφέρνει να βουτάει το κεφάλι του μέσα στο νερό χωρίς να πνίγεται και να επιπλέει σε ύπτια θέση. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα οφέλη του baby swimming είναι πολλαπλά, ανεκτίμητα και είναι ακόμη μεγαλύτερα, όταν εξοικειώνεται με το νερό από τη βρεφική ηλικία. Το πρόγραμμα βοηθάει στη σωματική, ψυχική και πνευματική ανάπτυξη των βρεφών και των νηπίων.
Οι ευεργετικές ιδιότητες του νερού, τους παρέχει ένα οικείο και φιλόξενο περιβάλλον μέσα στο οποίο νιώθουν απελευθερωμένα, δυναμικά και αυτόνομα αφού ανεξαρτητοποιούνται από νωρίς, καθώς από την ασφάλεια της οικογένειας μεταφέρονται σε ένα πιο ανοιχτό κοινωνικό περιβάλλον. Μέσα από το παιχνίδι λαμβάνουν πληθώρα ερεθισμάτων, αναπτύσσοντας έτσι σωστά τις υψηλές εγκεφαλικές τους λειτουργίες και τις πνευματικές τους ικανότητες, αφού μαθαίνουν να εκτελούν απλές οδηγίες. Επίσης, η κολύμβηση τα βοηθάει να αναπτύξουν θετικά στοιχεία για την προσωπικότητά τους, όπως την υπομονή, την επιμονή, αλλά και την πειθαρχία. Επιπλέον, βελτιώνεται η αίσθηση της ισορροπίας τους, οι μύες γυμνάζονται και ταυτόχρονα χαλαρώνουν, δυναμώνει το ανοσοποιητικό, καθώς και το καρδιοαγγειακό και οστεομυϊκό τους σύστημα. Ο ύπνος τους γίνεται πιο ήρεμος και πιο υγιής, καθώς μέσα στο νερό βιώνουν μια αίσθηση βαθιάς χαλάρωσης που τα συνοδεύει για ώρες μετά το μάθημα.
Αποτέλεσμα της ομαδικής συνεργασίας είναι η ισχυροποίηση της σχέσης του παιδιού με το γονιό και η δημιουργία ενός ιδιαίτερου δεσίματος μεταξύ τους. Ταυτοχρόνως, μέσα από την επαφή με τα άλλα μωράκια, αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες, ξεδιπλώνουν και καλλιεργούν πτυχές της προσωπικότητάς τους.
Στο PhysioPolis τα μωρά έχουν την ευκαιρία μαζί με τους γονείς τους να πάρουν όλα τα θετικά στοιχεία της Βρεφικής Κολύμβησης και να ζήσουν την πιο ωραία εμπειρία αναψυχής, χαράς και εκμάθησης, με τη συμβολή και την επίβλεψη εκπαιδευτή εξειδικευμένου στη βρεφική και νηπιακή κολύμβηση.
Επιπλέον, λειτουργούν εισαγωγικά τμήματα εκμάθησης κολύμβησης για παιδιά ηλικίας έως 6 ετών. Η μετάβαση του μωρού, από το πρόγραμμα βρεφικής κολύμβησης σε ένα πρόγραμμα όπου θα δραστηριοποιείται πλέον ανεξάρτητο, είναι σίγουρα πολύ πιο ομαλή σε ένα ζεστό και ελεγχόμενο περιβάλλον, κάτι που αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα ακόμα και για τα παιδιά που δεν έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν σε ανάλογο πρόγραμμα.
Δικαιολογητικά – Εξοπλισμός
Για τους γονείς:
Απαραίτητος εξοπλισμός είναι ένα μαγιό, ένα βαμβακερό μπλουζάκι, μεγάλη πετσέτα ή μπουρνούζι και αντιολισθητικές παντόφλες.
Απαραίτητο επίσης είναι να φέρουν ιατρική γνωμάτευση δερματολόγου, παθολόγου και γυναικολόγου.
Για το μωρό:
Τα μωρά πρέπει οπωσδήποτε να φορούν αδιάβροχη πάνα καθώς και το ειδικό για baby swimming μαγιό. Πετσέτα ή μπουρνούζι καθώς και αντιολισθητικά παντοφλάκια είναι επίσης απαραίτητα.
Φροντίστε τα ρούχα αλλαγής να είναι ζεστά.
Για τα μωρά είναι απαραίτητη η ιατρική γνωμάτευση παιδιάτρου.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε  την ιστοσελίδα μας Baby-Swimming.org και Facebook Page