fbpx

Ασκήσεις και διατάσεις για προβλήματα του αυχένα

700 473 master

Όλοι μας έχουμε ταλαιπωρηθεί κατά καιρούς από πόνο και δυσκαμψία στον αυχένα, άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο. Για την πρόληψη των ενοχλητικών συμπτωμάτων στον αυχένα, αλλά και την εν μέρει αντιμετώπισή τους, προτείνουμε ασκήσεις και διατάσεις στοχευμένες για προβλήματα στη συγκεκριμένη περιοχή.
Οι ασκήσεις αυτές είναι αρκετά εύκολες και γίνονται σε σύντομο χρόνο, ώστε ο καθένας να μπορεί να τις εντάξει στην καθημερινότητά του, όπως στην εργασία του αλλά και κατά τις ώρες ανάπαυσής του στο σπίτι.
ΑΣΚΗΣΕΙΣ

  • Πηγούνι προς τα μέσα.

Πρόκειται για μια πολύ μικρή κίνηση, κατά την οποία ο ασθενής σπρώχνει ελαφρά το πηγούνι του προς τα μέσα. Η κίνηση αυτή ενδυναμώνει τους εν τω βάθει καμπτήρες του αυχένα. Μπορεί να γίνει είτε από καθιστή θέση, είτε από ύπτια-στην τελευταία ο ασθενής πρέπει  να τοποθετήσει μια διπλωμένη πετσέτα κάτω από το κεφάλι του.
chin-tucksneck1

  • Κάμψη κι έκταση αυχένα.

Ο ασθενής εκτελεί δυο απλές κινήσεις του αυχένα, δηλαδή κατεβάζει το κεφάλι προς τα κάτω, το επαναφέρει, και το φέρνει προς τα πίσω. Οι δύο αυτές κινήσεις πρέπει να γίνονται σε μικρή τροχιά χωρίς να πιέζουν τον αυχένα και μέχρι το σημείο που δεν υπάρχει πόνος.
flexion extension
 

  • Πλάγιες κάμψεις αυχένα.

Ο ασθενής φέρνει το κεφάλι του στο πλάι δεξιά και αριστερά, πάλι χωρίς να μπαίνει στον πόνο.
lateral side bend
 

  • Στροφές αυχένα.

Ο ασθενής στρίβει τον αυχένα του δεξιά κι αριστερά, προφυλάσσοντας τον από τον πόνο.
Neck-Mobility-The-Basic-Range-of-Motion-for-the-Neck
 

  • Σήκωμα ώμων.

Ο ασθενής ανασηκώνει τους ώμους και τους χαλαρώνει.
shoulder_shrug

  • Προσαγωγή ωμοπλατών.

Οι ωμοπλάτες κι ο θώρακας μας συνδέεται άμεσα με τον αυχένα, οπότε συμβουλεύουμε τον ασθενή  να πλησιάζει τις ωμοπλάτες του  μεταξύ τους και να τις χαλαρώνει.scapular-retraction
 
Οι ασκήσεις προοδευτικά μπορεί να γίνονται και με ήπια αντίσταση είτε με τα ίδια τα χέρια του ασθενή, είτε με τη βοήθεια πετσέτας.
 
ΔΙΑΤΑΣΕΙΣ

  • Διάταση τραπεζοειδή.

Ο ασθενής με το ένα του χέρι πιάνει το κεφάλι του από πάνω και το τραβά προς τον ώμο του ίδιου χεριού. Έτσι, διατείνεται ο αντίθετος τραπεζοειδής μυς.Smerete_neck_stretches
 

  • Διάταση ανελκτήρα της ωμοπλάτης.

Ο ασθενής με τη βοήθεια του ενός χεριού του τραβά το κεφάλι προς τα κάτω και δεξιά ή αριστερά. Με αυτόν τον τρόπο διατείνεται ο αντίθετος ανελκτήρας της ωμοπλάτης μυς.levator-stretch-150x150
 

  • Διάταση εκτεινόντων του αυχένα.

Με προσοχή και πολύ ήπια ο ασθενής τραβά το κεφάλι του και με τα δυο του χέρια προς τα κάτω. Έτσι, οι μύες που βρίσκονται στην πίσω πλευρά του αυχένα διατείνονται.22x1
 
Οι παραπάνω ασκήσεις και διατάσεις προτείνεται να γίνονται κάθε μέρα ( 2 ή 3 φορές τη μέρα) με προσοχή και χωρίς να μπαίνουμε στα όρια του πόνου.
Σε περιπτώσεις που ο ασθενής βρίσκεται σε οξεία φάση, πρέπει να επισκέπτεται τον φυσικοθεραπευτή του για άμεση ανακούφιση από τον πόνο και για προσαρμογή των ασκήσεων ανάλογα με τις ανάγκες του και την παθολογία του αυχένα του.