fbpx

Για μια πιο ευχάριστη μέρα στο γραφείο

Για μια πιο ευχάριστη μέρα στο γραφείο
550 936 master

Ο τρόπος που καθόμαστε, κοιμόμαστε, αλλά και πραγματοποιούμε απλές καθημερινές ασχολίες, μπορεί αρκετά συχνά να αποτελέσει την αιτία εμφάνισης προβλημάτων στην αυχενική μοίρα. Άμεσο επακόλουθο αυτών είναι ο πόνος στην περιοχή, πονοκέφαλοι και ημικρανίες, κυρίως λόγω κακής αιματικής ροής προς το κεφάλι από μυϊκό σπασμό, αλλά και μουδιάσματα στα χέρια, λόγω πίεσης των νεύρων από τους δίσκους.
Για να αποφύγετε τις παραπάνω ενοχλήσεις, διατηρείτε σωστή στάση και μην κάθεστε στην ίδια θέση για αρκετή ώρα, διαφορετικά φροντίστε τουλάχιστον να κάθεστε σωστά, με τη μέση σας να στηρίζεται και το κεφάλι σας να βρίσκεται σε ουδέτερη θέση. Μερικές απλές, αλλά χρήσιμες συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε είναι :

  • Να ρυθμίσετε το ύψος της οθόνης στο ύψος των ματιών σας και, αν χρειάζεται, να φορέσετε γυαλιά.
  • Να τοποθετήσετε το σώμα σας κοντά στο γραφείο για να μη γέρνετε μπροστά.
  • Να ρυθμίσετε την καρέκλα σας στο κατάλληλο ύψος, ώστε τα γόνατά σας να μην είναι τεντωμένα και να βρίσκονται λίγο πιο κάτω από το ύψος των ισχίων. Αν χρειάζεστε, χρησιμοποιήστε στήριγμα για τα πόδια και φροντίστε να ακουμπάτε τα χέρια σας στα πλαϊνά στηρίγματα της καρέκλας.
  • Να μη μιλάτε ποτέ στο τηλέφωνο, κρατώντας το ακουστικό ανάμεσα στον αυχένα και τον ώμο· εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, τόσο για την ανάπτυξη μυϊκού σπασμού, όσο και για πρόπτωση ή κήλη του δίσκου.

Εάν έχετε ήδη προβλήματα με τον αυχένα και το κεφάλι σας και αυτά εμμένουν, πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φυσικοθεραπευτή σας, έτσι ώστε να γίνει η φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση και θεραπεία, με ειδικές τεχνικές και μέσα που θα σταματήσουν τον πόνο, θα μειώσουν τον μυϊκό σπασμό και θα αυξήσουν το εύρος κίνησης.
Θυμηθείτε: Το σώμα είναι σχεδιασμένο για να κινείται.
 

ΑΣΚΗΣΕΙΣ

 
1) Μετακινείστε το πηγούνι σας εμπρός, σαν να θέλετε να δείτε κάτι καλύτερα και όσο πιο πίσω, σαν να προσπαθείτε να κάνετε διπλοσάγονο (κίνηση κότας που πίνει νερό) – 5 επαναλήψεις, μετρώντας αργά μέχρι το πέντε.
2) Κοιτώντας μπροστά, γείρετε το κεφάλι σας αργά προς τα δεξιά, σαν να θέλετε να το ακουμπήσετε στον ώμο και μετά προς τα αριστερά – 5 επαναλήψεις, μετρώντας μέχρι το πέντε δεξιά και μετά το αυτό αριστερά.
3) Στρίψτε το κεφάλι σας, έτσι ώστε το σαγόνι σας να κοιτάζει τον ώμο – 5 επαναλήψεις, μετρώντας μέχρι το πέντε δεξιά και μετά αριστερά.
4) Έχοντας τον ώμο και το κεφάλι σε ουδέτερη θέση:

  • Σηκώστε τους ώμους προς τα επάνω 
  • Σηκώστε τους ώμους προς τα επάνω και πίσω 
  • Ενώστε τις ωμοπλάτες και φέρτε τους ώμους προς τα πίσω 
  • Φέρτε τις ωμοπλάτες και τους ώμους προς τα εμπρός 
  • Φέρτε τους ώμους προς τα κάτω 

Κάθε άσκηση γίνεται αργά, σε 5 επαναλήψεις, μετρώντας μέχρι το πέντε
5) Κυκλική κίνηση των ώμων- 5 επαναλήψεις μπροστά και 5 πίσω 
Όλες οι ασκήσεις πρέπει να γίνονται χωρίς κανένα πόνο ή μούδιασμα
 
Σε περίπτωση που έχετε πόνο στην αυχενική μοίρα ή έντονα μουδιάσματα στα χέρια:
–      Ξεκουραστείτε
–      Βάζετε λίγα μαξιλάρια, όταν ξαπλώνετε
–      Αποφύγετε την έντονη άσκηση και την οδήγηση
–      Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φυσικοθεραπευτή σας