fbpx

Δυσκαμψία άνω άκρου μετά από χειρουργική αντιμετώπιση Ca μαστού

150 150 master

Δυσκαμψία άνω άκρου Δυσκαμψία άνω άκρου
Η δυσκαμψία του άνω άκρου έχει παρατηρηθεί ότι εμφανίζεται έντονα μετά από χειρουργική αντιμετώπιση για Ca μαστού.
Η δυσκαμψία ώμου μετά από ένα τέτοιο χειρουργείο είναι αποτέλεσμα του λεμφαδενικού καθαρισμού, ο οποίος γίνεται σε ένα ή σε δύο επίπεδα.
Τα επίπεδα έχουν να κάνουν με την έκταση του καθαρισμού, δηλαδή πόσοι λεμφαδένες έχουν αφαιρεθεί.
Έχει δειχθεί πως δυσκαμψία ώμου εμφανίζεται κατά 20% των περιπτώσεων. Αυτό είναι ένα ποσοστό ικανό να μας κάνει να δούμε την φυσικοθεραπεία και αποκατάσταση του σε  άμεσο χρόνο από το χειρουργείο. Καλύτερος χρόνος έναρξης της φυσικοθεραπευτικής αποκατάστασης  είναι 2 εβδομάδες μετεχγειρητικά.
Πως μπορεί να βοηθήσει ο φυσικοθεραπευτής όμως σε αυτή την περίπτωση. Με τους παρακάτω τρόπους: Αρχίζοντας τη συνεδρία θα κάνει χρήση των φυσικών μέσων όπως είναι τα θερμά επιθέματα μόνο στην περιοχή του αυχένα και πάνω από την περιοχή του βραχιονίου. Θα κάνουμε ήπια μάλαξη στα επώδυνα  σημεία, συνήθως υπάρχει έντονος πόνος πρόσθια στην περιοχή του μείζονος θωρακικού μυ. Και συνεχίζουμε με εκκρεμοειδείς ασκήσεις και ασκήσεις εύρους τροχιάς πάντα με την επίβλεψη του ειδικού φυσικοθεραπευτή και την υποβοήθηση του. Επίσης χρήσιμη είναι η βοήθεια της θεραπευτικής επίδεσης-θεραπευτικό taping και kinesio-taping που την εφαρμόζει ο φυσικοθεραπευτής έτσι ώστε να αποφορτίζεται το άκρο καθώς υποστηρίζεται. Ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία που έχουμε στο Physiopolis είναι η θερμαινόμενη πισίνα στους 32 βαθμούς C όπου μπορεί να χαλαρώσει ο ιστός και να υπάρξει χαλάρωση στις  μυϊκές ομάδες  που αγκαλιάζουν το άνω άκρο. Η δυσκαμψία του άνω άκρου μετά από χειρουργείο μαστού μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση την ασθενή διότι χάνει την λειτουργικότητα της σε καθημερινές εργασίες  καθώς και επιβαρύνεται ψυχολογικά από το άγχος του να είναι κάτι σοβαρό.
Αλλά είναι κάτι απλό που μπορεί να το δουλέψει μαζί με τον εξειδικευμένο φυσικοθεραπευτή και σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα αποθεραπείας.
Σημαντικά αποτελέσματα υπάρχουν επίσης από την χρήση της μεθόδου Halliwick που γίνεται με τον φυσικοθεραπευτή που γνωρίζει την ασθενή, μέσα στην πισίνα. Η μέθοδος Halliwick μέσα από τις δυνάμεις της άνωσης και της βαρύτητας υποβοηθά τον ασθενή καθώς τον επανεκπαιδεύει στην ανεξαρτησία του.
Μελέτες έχουν δείξει πως η φυσικοθεραπεία όταν εστιάζεται στη κινητικότητα, τη δύναμη και στη μάλαξη των ουλών είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της δυσκαμψίας και του μετεγχειρητικού πόνου.
Δυσκαμψία άνω άκρου
Το πρόγραμμα ξεκινά με το πέρας της 2ης εβδομάδας
Συγκριτικά με τις γυναίκες που δόθηκαν μετεγχειρητικά μόνο γραπτές οδηγίες με ασκήσεις για το χέρι και τον ώμο, οι γυναίκες που εντάχθηκαν σε πρόγραμμα φυσικοθεραπείας έδειξαν:
–  Ελάττωση του πόνου.
–  Καλύτερη τροχιά κίνησης του ώμου.
–  Βελτίωση της μυϊκής δύναμης στον ώμο και το χέρι, και
–  Βελτίωση της ποιότητας ζωής.