fbpx

Εξάρθρημα ώμου φυσικοθεραπεία

150 150 master
εξάρθρημα ώμου φυσικοθεραπεία

εξάρθρημα ώμου φυσικοθεραπεία

Εξάρθρημα μιας άρθρωσης θεωρείται η απομάκρυνση των δυο οστών που τη σχηματίζουν από την ανατομική τους θέση. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από μια ξαφνική σύγκρουση όπου τα οστά φεύγουν βίαια από τη θέση τους. Η άρθρωση του ώμου έχει το μεγαλύτερο εύρος κίνησης από τις άλλες αρθρώσεις και αυτό την καθιστά πολύ ευάλωτη στα εξαρθρήματα και είναι από τους πιο συνηθισμένους τραυματισμούς.

Το εξάρθρημα ώμου συχνότερα συμβαίνει σε αθλήματα επαφής αλλά και σε καθημερινά ατυχήματα, όπως οι πτώσεις. Αθλητές ή μη αθλητές, παιδιά και ενήλικες αποτελούν την ομάδα κινδύνου για εξάρθρημα ώμου.  Ένας εξαρθρωμένος ώμος χρειάζεται τις περισσότερες φορές ανάταξη από τον εξειδικευμένο ιατρό για να επανατοποθετηθεί στην θέση του. Μετά από τον απαιτούμενο χρόνο ακινησίας, ο φυσικοθεραπευτής σας θα κατευθύνει την αποκατάσταση σας προς αποφυγή επανάληψης του εξαρθρήματος.

Ένα εξάρθρημα του ώμου προαπαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση ειδικά όταν έχετε:

ή  υπαισθησία στο άνω άκρο ή στο χέρι σας

ή  αποχρωματισμό του άνω άκρου ή του χεριού σας

ή  αίσθηση ψύχους στο άνω άκρο σας

Τι Είναι Εξάρθρημα Ώμου;

Η άρθρωση του ώμου αποτελείται από την κλείδα, την ωμοπλάτη και το βραχιόνιο οστό. Η στρογγυλή κορυφή το βραχιονίου οστού (η κεφαλή)
και η κοίλη επιφάνεια της ωμοπλάτης (η ωμογλήνη) συμπληρώνουν η μία την άλλη όπως η μπάλα το καλάθι. Η εξάρθρωση του ώμου μπορεί να προκληθεί 
από τραυματισμό κατά τον οποίο πέφτεις σε λάθος κατεύθυνση πάνω στον ώμο σου ή πάνω σε εκτεταμένο άνω άκρο, σπρώχνοντας το βραχιόνιο πέρα από τα φυσιολογικά όρια της κίνησης του και προκαλώντας την κεφαλή του να βγει από την ωμογλήνη. Η εξάρθρωση μπορεί να συνοδεύεται από τραυματισμό και άλλων κατασκευών της άρθρωσης όπως των οστών, των συνδέσμων, του επιχείλιου χόνδρου (χόνδρινος δακτύλιος που περιβάλλει την ωμογλήνη), των μυών και των τενόντων.

Πώς θα το καταλάβετε;

Σε περισσότερες περιπτώσεις θα καταλάβετε το βραχιόνιο να βγαίνει κυριολεκτικά έξω από τον θύλακα ακολουθούμενο από τον:

–        πόνο
–        αδυναμία οποιασδήποτε κίνησης του ώμου
–        μη φυσιολογική όψη του ώμου

Εάν παρουσιάσετε οποιοδήποτε σημείο ή σύμπτωμα κάκωσης νεύρου ή αγγείων απευθυνθείτε άμεσα στον ιατρό σας.

Η κεφαλή του βραχιονίου παραμένει συνήθως έξω από τον θύλακα μέχρι τη στιγμή που ο ιατρός σας τη βάλει πάλι στη θέση της. Η ακτινογραφία είναι απαραίτητη για να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο συνύπαρξης κατάγματος των οστών.
Σε κάποιες περιπτώσεις, η άρθρωση του ώμου μπορεί να μπει στη θέση της από μόνη της και πιθανών να μην πέσει στην αντίληψη σας ότι έχετε βγάλει τον ώμο σας, αλλά μόνο τον τραυματίσατε. Εάν τραυματίσατε τον ώμο σας και έχετε πόνο, απευθυνθείτε στον φυσικοθεραπευτή σας που θα εξετάσει το ιστορικό σας και θα κάνει την φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση της κατάστασης σας.