fbpx

Επιγονατιδομηριαίος πόνος

662 385 master

Το σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου αποτελεί μία συνηθισμένη μυοσκελετική δυσλειτουργία και θεωρείται η πιο συχνή αιτία πρόσθιου πόνου στο γόνατο. Επηρεάζει συνήθως αθλητές και γυναίκες νεαρής ηλικίας και πολύ συχνά αναγνωρίζεται ως χονδρομαλάκυνση της επιγονατίδας.
Ως σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου, περιγράφεται ο πόνος στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος και αποτελεί την πιο συχνή αιτία πόνου στη συγκεκριμένη άρθρωση. Ο χρόνιος πόνος της πρόσθιας επιφάνειας του γόνατος, συχνά περιγράφεται ως οστεοαρθρίτιδα (σε ενήλικες) ή ως χονδρομαλάκυνση επιγονατίδας (σε παιδιά και εφήβους), ενώ φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο τον γυναικείο πληθυσμό. Ο επιγονατιδομηριαίος πόνος χαρακτηρίζεται από φυσιολογικές και εμβιομηχανικές αλλαγές στην επιγονατιδομηριαία άρθρωση και είναι πιθανό να συνοδεύεται από χονδρομαλάκυνση της επιγονατίδας, η οποία σταδιακά προκαλεί εκφύλιση του χόνδρου.
Υπάρχουν πολλοί ανατομικοί και λειτουργικοί παράγοντες, οι οποίοι επιδρούν στο γόνατο και ενοχοποιούνται για την αιτιοπαθογένεια αυτού του συνδρόμου, προκαλώντας πίεση στον αρθρικό χόνδρο της επιγονατίδας. Οι βασικότεροι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι: η αδυναμία του έσω πλατύ μυ, η μειωμένη ελαστικότητα της λαγονοκνημιαίας ταινίας, καθώς και η κακή εμβιομηχανική στο κάτω άκρο. Η τελευταία, αποτελεί ίσως την περισσότερο σημαντική και συνηθισμένη αιτία πρόκλησης επιγονατιδομηριαίας δυσλειτουργίας και πόνου, με συχνότερες μορφολογικές διαταραχές την πλατυποδία, την κοιλοποδία και την αυξημένη γωνία Q. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα συνδρόμου υπέρχρησης κυρίως σε αθλητές.
Τα συμπτώματα και τα κλινικά σημεία του επιγονατιδομηριαίου πόνου είναι χαρακτηριστικά και συνήθως περιλαμβάνουν: πόνο, αστάθεια, κριγμό, οίδημα στην άρθρωση, κλείδωμα του γόνατος και ευαισθησία στην έσω πλευρά της επιγονατίδας. Το κύριο σύμπτωμα που είναι ο πόνος, αφορά την οπίσθια επιφάνεια της επιγονατίδας και είναι 3 χαρακτηριστικά διάχυτος και απροσδιόριστος, ενώ δραστηριότητες όπως ανεβοκατέβασμα σκάλας, βαθιά καθίσματα και άλματα τον επιδεινώνουν. Η διάγνωση περιλαμβάνει: το ιστορικό, την κλινική αξιολόγηση, συχνά το πελματογράφημα, καθώς και ακτινογραφίες και αξονική τομογραφία (CT) ή μαγνητική τομογραφία (MRI). Για τη θεραπεία του ασθενή με σύνδρομο επιγονατιδομηριαίου πόνου, θα πρέπει να υπάρχει πλήρης κατανόηση της εμβιομηχανικής και της ανατομίας του γόνατος και της επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης, ώστε να προσδιοριστεί η πηγή του προβλήματος, η οποία συχνά αφορά εμβιομηχανικούς παράγοντες.
Η φυσικοθεραπεία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην αποκατάσταση του επιγονατιδομηριαίου πόνου. Συνήθως εφαρμόζονται ειδικές τεχνικές και μέσα αποκατάστασης, ανάλογα με το στάδιο επούλωσης στο οποίο βρίσκεται ο ασθενής και έπειτα από σωστή και πλήρη φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση.