fbpx

Θεραπευτική ή Κολυμβητική πισίνα;

θεραπευτική πισίνα Χαλάνδρι
1024 683 master

Η θεραπευτική άσκηση στο νερό (γνωστή και ως υδροθεραπεία) είναι από τις βασικότερες συνιστώσες στην αποκατάσταση των περισσότερων τραυματισμών. Έχει φανεί ότι τα περιστατικά που αντιμετωπίζονται εξαρχής με κινησιοθεραπεία εντός πισίνας έχουν πιο γρήγορη αποκατάσταση και η μείωση των συμπτωμάτων είναι εμφανής. Η ευεργετική επίδραση του ζεστού νερού στην αποκατάσταση είναι γνωστή από τον πατέρα της Ιατρικής, τον Ιπποκράτη, η οποία βασίζεται στις  ιδιότητες του νερού, την άνωση, την υδροστατική πίεση και την αντίσταση του υγρού στοιχείου.
Αφότου έχει ληφθεί το ιστορικό και έχει γίνει η αξιολόγηση του ασθενή, σχεδιάζεται κατάλληλο πρόγραμμα αποκατάστασης από τον φυσικοθεραπευτή. Ανάλογα με τα ευρήματα και τις ανάγκες του ασθενή φτιάχνεται το πλάνο θεραπείας μέσα στο νερό. Πάντα το πρόγραμμα υδροθεραπείας πρέπει να ανταποκρίνεται στις προσωπικές απαιτήσεις του ασθενή και να λαμβάνει υπόψη το βαθμό κινητικότητας και εξοικείωσής του με το νερό. Το πρόγραμμα αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ασκήσεις στο νερό με βοηθήματα όπως βαράκια ειδικά για νερό, aqua bands (λάστιχα), ασκήσεις με αντίσταση του νερού (hydrojets). Όλα αυτά πάντα με την επίβλεψη του φυσικοθεραπευτή εντός ή εκτός νερού, όταν η κατάσταση το επιβάλλει.
Σε κάποιες περιπτώσεις ο φυσικοθεραπευτής καλείται να είναι μέσα στο νερό, μαζί με τον θεραπευόμενο. Ο εξειδικευμένος σε μεθόδους υδροθεραπείας φυσικοθεραπευτής  μπορεί να κινητοποιεί μπλοκαρισμένες αρθρώσεις και να χαλαρώνει μυικούς σπασμούς. Επιπλέον,  ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να διατείνει τις συρρικνωμένες  και δύσκαμπτες περιοχές που προκαλούν πόνο και δυσφορία στον θεραπευόμενο. Στο τέλος της συνεδρίας, ο θεραπευτής εφαρμόζει στον ασθενή μεθόδους χαλάρωσης μέσα στο νερό για την ομαλή επαναφορά του σε συνθήκες εκτός νερού.
Η διαφορά της θεραπευτικής από την κολυμβητική πισίνα έγκειται στο ότι στη πρώτη περίπτωση μπορούμε να μιλήσουμε για θεραπεία μέσα στο νερό με επιστημονικές μεθόδους θεραπείας. Στη δεύτερη περίπτωση αναφερόμαστε σε μεθόδους εκγύμνασης χωρίς κάποια ιατρική οδηγία. Ακόμα υπάρχει διαφορά στη θερμοκρασία του νερού και στο βάθος της πισίνας. Στη θεραπευτική πισίνα το νερό είναι ζεστό για να προάγει μυϊκή χαλάρωση και ηρεμία, όπως επίσης μπορεί ο θεραπευόμενος να πατά στον πυθμένα της πισίνας για να κάνει συγκεκριμένες ασκήσεις αποκατάστασης για το εκάστοτε μυοσκελετικό πρόβλημα.
Το εκάστοτε θεραπευτικό πρόγραμμα διαμορφώνεται ανάλογα με το είδος του προβλήματος, τη φάση οξύτητάς του, τον πόνο και τις ανάγκες του κάθε ατόμου.
Θεραπευτική ομάδα PhysioPolis