fbpx

Ισχιαλγία και φυσικοθεραπεία

Ισχιαλγία και φυσικοθεραπεία
493 335 master

Ισχιαλγία ή αλλιώς “Σύνδρομο Οσφυοϊερής Ριζοπάθειας” ονομάζουμε κάθε είδους πόνο και σύνολο συμπτωμάτων κατά μήκος του ισχιακού νεύρου, ανεξάρτητα από την αιτία που το προκάλεσε. Ο πόνος επομένως μπορεί να εντοπίζεται είτε σε ολόκληρο το πόδι είτε σε κάποια μόνο σημεία του
(π.χ.στο γόνατο στην κνήμη ή στα δάχτυλα). Η ισχιαλγία προκαλείται από την πίεση που υφίσταται το ισχιακό νεύρο κάπου στην περιοχή της μέσης και μπορεί να εμφανιστεί είτε ξαφνικά είτε να προϋπάρχει κάποιος πόνος ή ενόχληση στη μέση και να επιδεινωθεί σε διάστημα μερικών ημερών.
Μπορεί να συνυπάρχει ή να αποτελεί επακόλουθο της οσφυαλγίας ή μπορεί και να μην έχει καμία σχέση με αυτήν.

Υπάρχουν δύο είδη ισχιαλγίας:
Κεντρική Ισχιαλγία (όπου η βλάβη εντοπίζεται στην σπονδυλική στήλη)
Περιφερική Ισχιαλγία (οφείλεται σε αίτια πιέσεως του νεύρου εκτός της σπονδυλικής στήλης, δηλαδή εντός της πυέλου, εντός του γλουτού, του μηρού,
του γόνατος, και της κνήμης)


Αίτια: 
Η ισχιαλγία συμβαίνει όταν υπάρχει πίεση ή βλάβη στο ισχιακό νεύρο. Το νεύρο αυτό ξεκινά από τη σπονδυλική στήλη και διατρέχει το πίσω τμήμα κάθε ποδιού. Ελέγχει τους μύες στο πίσω τμήμα του ποδιού και παρέχει αίσθηση στο πίσω τμήμα του μηρού, σε τμήμα της κνήμης και στο πέλμα.

Τα κοινά αίτια της ισχιαλγίας είναι:
Σύνδρομο απιοειδούς (μια διαταραχή πόνου που αφορά το στενό απιοειδή μυ στους γλουτούς)
Δισκοπάθεια
Εκφυλιστική δισκοπάθεια
Σπονδυλική στένωση
Πυελικός τραυματισμός ή κάταγμα
Όγκοι
Φλεγμονές μαλακών μορίων κατά τη διαδρομή των ριζών του οσφυοϊερού πλέγματος ή των ριζών και του ισχιακού νεύρου
Θυλακίτιδα του μείζονος τροχαντήρος
Θυλακίτιδα του ισχιακού κυρτώματος
Μικροβιακές φλεγμονές σπονδύλων
Ισχιαλγία και φυσικοθεραπείαΆλλες καταστάσεις που μπορεί να την προκαλέσουν είναι:
Κακή στάση του σώματος
Εγκυμοσύνη
Παχυσαρκία
Χρήση ψηλών τακουνιών

Συμπτώματα:
Πόνος που ανακλάται από την κατώτερη περιοχή της ράχης προς τα κάτω μέσω των γλουτών προς το κατώτερο μέρος σκέλους και ο οποίος χειροτερεύει όταν καθίσετε, όταν κάνετε κάμψη προς τα εμπρός ή προς τα πίσω, όταν φτερνιστείτε, όταν βήξετε ή όταν τεντωθείτε. Συνήθως προσβάλλει τη μία μόνο πλευρά του σώματος.
Κάψιμο ή μούδιασμα
Οξύς πόνος που μπορεί να δυσκολέψει το σήκωμα στην όρθια στάση
Αδυναμία μυός, μούδιασμα ή δυσκολία κίνησης σκέλους ή ποδιού

Θεραπευτική αντιμετώπιση:
Κλινοστατισμός: σε μερικές περιπτώσεις μπορούν να συστηθούν από τον γιατρό σας μία έως δύο ημέρες παραμονή στο κρεβάτι για να βοηθηθεί ο περιορισμός της φλεγμονής γύρω από τις ρίζες του νεύρου. Δεν συστήνεται μεγαλύτερης διάρκειας παραμονή στο κρεβάτι, διότι αυτή μπορεί να επιβραδύνει την ανάρρωση.
Εφαρμογή πάγου ή θέρμανσης μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο. Γενικώς, η εφαρμογή παγοκύστης ή θερμοφόρας για περίπου 15 λεπτά μερικές φορές την ημέρα, μπορεί να βοηθήσει. H παγοκύστη βοηθάει περισσότερο όταν χρησιμοποιείται νωρίς.
Παυσίπονα: απιοειδή ή κορικοστεροειδή, παυσίπονα όπως ακεταμινοφένη  μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου, καθώς και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ασπιρίνη μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής. O γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει ένα αντιφλεγμονώδες και μερικές φορές ένα μυοχαλαρωτικό φάρμακο.
Φυσικοθεραπεία: όταν ο πόνος γίνει σχετικά υποφερτός και η φλεγμονή υποχωρήσει, είναι σημαντικό να αρχίσετε ασκήσεις και φυσικοθεραπεία. O αρχικός λόγος είναι να επαναποκτηθεί η φυσιολογική κινητικότητα και για να μάθετε πώς να φροντίσετε και να προστατέψετε τη ράχη σας κατά τις καθημερινές σας δραστηριότητες. Μακροπρόθεσμα η εκγύμναση και η φυσικοθεραπεία ενισχύουν και σταθεροποιούν τους μυς της ράχης και της κοιλιάς, βοηθώντας έτσι την προστασία σας από μελλοντικούς τραυματισμούς.