fbpx

Κάταγμα αγκώνα – φυσικοθεραπεία

κάταγμα αγκώνα
709 472 master

Το κάταγμα αγκώνα συμβαίνει από τραυματισμό όπως σε μια πτώση κατά την άθληση ή ακόμη και ενώ περπατάτε στο πεζοδρόμιο. Είναι πολύ συχνό καθώς στην προσπάθεια μας να προστατευτούμε τεντώνουμε το χέρι για να στηριχθούμε και ρίχνουμε όλο το βάρος σε αυτό. Όταν πέφτουμε στο έδαφος η δύναμη της πτώσης μεταφέρεται μέσα από τον καρπό στο αντιβράχιο και τον αγκώνα. Κάταγμα, επίσης, μπορεί να συμβεί σε απευθείας πτώση στον αγκώνα.
Υπάρχουν τρεις κατηγορίες καταγμάτων:
Τύπος Ι – κάταγμα χωρίς παρεκτόπιση, όπου το οστό έχει ένα ράγισμα, αλλά εξακολουθεί να είναι στην κανονική του θέση.
Τύπου II – κάταγμα με παρεκτόπιση, όπου ένα τμήμα του οστού μετατοπίζεται από την κανονική θέση του.
Τύπου III – η πιο σοβαρή μορφή κατάγματος, όπου υπάρχουν πολλά τεμάχια των οστών (συντριπτικό).
Τύπου Ι και ΙΙ κατάγματα συνήθως αντιμετωπίζονται χωρίς χειρουργική επέμβαση, αλλά τύπου III απαιτεί τη χειρουργική ανάταξη.
Σημεία και συμπτώματα
Το κάταγμα αγκώνα παρουσιάζει πόνο και ευαισθησία. Η περιοχή γύρω από τον αγκώνα πρήζεται και περιορίζεται κατά πολύ η κίνηση της άρθρωσης καθώς και του καρπού. Ο πόνος εντοπίζεται στο σημείο του κατάγματος και μπορεί να υπάρχει ακόμα και όταν δεν κινείται το χέρι. Πιθανών να πονάει κάταγμα αγκώναπερισσότερο κατά τη μετακίνηση του αγκώνα και στο άγγιγμα του.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η ακτινογραφία είναι η καλύτερη μέθοδος διάγνωσης ενός κατάγματος. Εάν ο φυσικοθεραπευτής σας υποψιαστεί ότι έχετε σπάσει τον αγκώνα σας μπορεί να σας παραπέμψει σε κατάλληλο ιατρό. Επίσης, πρέπει να ελεγχθεί εάν έχουν τραυματιστεί με το σπασμένο οστό και άλλες κατασκευές όπως αρθρώσεις, μύες, νεύρα και αιμοφόρα αγγεία.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα άτομα με κατάγματα επισκέπτονται έναν ιατρό με ειδικότητα στο μυοσκελετικό σύστημα όπως ορθοπεδικός ή φυσίατρος.  Ανάλογα με το τύπο του κατάγματος, ο ιατρός αποφασίζει εάν η αντιμετώπιση θα είναι συντηρητική με γύψο ή περίδεση, ή χειρουργική. 
Όταν ο αγκώνας σας είναι στο γύψο ή στο νάρθηκα…
Το χέρι σας θα παραμείνει στον γύψο ή στο νάρθηκα για 4-6 εβδομάδες ώστε μέσω ακινησίας να διευκολυνθεί η πώρωση του κατάγματος. Κατά το διάστημα αυτό είναι σημαντικό το χέρι σας να μη φτάσει σε μεγάλο βαθμό δυσκαμψίας, μυϊκής αδυναμίας και πρηξίματος. Ανάλογα με την κινητικότητα που επιτρέπει ο τύπος του κατάγματος ο φυσικοθεραπευτής θα σας δείξει ασκήσεις που θα διατηρήσουν το εύρος της κίνησης τού ώμου, του καρπού και της άκρας χείρας. Ένα πρόγραμμα άσκησης ειδικά για την περίπτωση σας θα διαμορφωθεί ώστε να διατηρήσετε τη συνολική δύναμη και τη φυσική σας κατάσταση.
Όταν αφαιρεθεί ο γύψος ή ο νάρθηκας… 
κάταγμα αγκώνα
Ο αγκώνας σας το πιθανότερο να είναι δύσκαμπτος και όλο το χέρι να έχει αδυναμία, ειδικά μετά την χειρουργική επέμβαση. Ο φυσικοθεραπευτής θα σας βοηθήσει να μη φτάσετε σε μόνιμη απώλεια κίνησης στον αγκώνα, γι’ αυτό μην καθυστερήσετε την επίσκεψη σας.
Ο φυσικοθεραπευτής θα αξιολογήσει τον αγκώνα σας και θα επιλέξει το θεραπευτικό σχήμα που ταιριάζει στην περίπτωση σας βασιζόμενος στις δικές σας προσδοκίες, φυσικές δυνατότητες και γενική κατάσταση υγείας.
Μείωση του πόνου 
Για να ελεγχθεί ο πόνος και το οίδημα στον αγκώνα σας, ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να χρησιμοποιήσει θερμά ή κρύα θεραπευτικά μέσα ή ηλεκτρική διέγερση.
Βελτίωση της δύναμη και της ικανότητας κίνησης
Ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να χρησιμοποιήσει διαφόρων ειδών ασκήσεις στην αποκατάσταση  κατάγματος του αγκώνα. Στο πρώιμο στάδιο ο φυσικοθεραπευτής σας θα ξεκινήσει με ήπιες κινήσεις όπως παθητικές ασκήσεις, και παθητική κινητοποίηση (αύξηση της παθητικής τροχιάς της κίνησης). Καθώς το χέρι σας θα δυναμώνει θα μπορέσετε να εκτελείτε ασκήσεις από μόνοι σας χωρίς επιπλέον βάρος (ενεργητική τροχιά της κίνησης). Όταν τα οστά πωρωθούν καλά θα μπορέσετε να ξεκινήσετε με ασκήσεις αντίστασης χρησιμοποιώντας βαράκια ή λάστιχα. Επιπλέον, ο  φυσικοθεραπευτής σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποκαταστήσετε την αντανακλαστική μυϊκή λειτουργία για να αποφύγετε τραυματισμούς κατά τη πτώση.
Ανακούφιση από τη δυσκαμψία…
Επίσης, ο φυσικοθεραπευτής σας μπορεί να χρησιμοποιήσει ειδικές τεχνικές κινητοποίησης (manual  therapy) για να διευκολύνει τις αρθρώσεις και τους μυς να κινούνται με μεγαλύτερη ευκολία και λιγότερο πόνο.
Επαναφορά στις καθημερινές σας δραστηριότητες… 
Ο φυσικοθεραπευτής θα σας βοηθήσει να παραμείνετε λειτουργικός και αυτοεξυπηρετούμενος εκπαιδεύοντας σας στην εκτέλεση των καθημερινών δραστηριοτήτων – όπως το ντύσιμο, η εργασία στον Η/Υ, και οι δουλειές του σπιτιού ακόμα και όταν έχετε το γύψο ή το νάρθηκα. 
Προετοιμασία για πιο απαιτητικές δραστηριότητες
Ανάλογα με τις απαιτήσεις της δουλειάς σας ή τις αθλητικές προτιμήσεις μπορεί να χρειαστεί να κάνετε περισσότερες συνεδρίες φυσικοθεραπείας ειδικά διαμορφωμένες για τις ανάγκες σας.