fbpx

πόνος στο γόνατο – Φυσικοθεραπεία

150 150 master

Ο πόνος στο γόνατο είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα σε διάφορες παθήσεις ή εξαιτίας τραυματισμών. Επίσης, υπάρχει περίπτωση να οφείλεται σε καταπόνηση της άρθρωσης λόγω ανατομικών αποκλίσεων από το φυσιολογικό πρότυπο.

Συνήθης παθολογίες είναι η κάκωση μηνίσκου, η κάκωση ή η ρήξη συνδέσμων, η χονδροπάθεια και η τενοντίτιδα.

Κάκωση μηνίσκου: Πιο συχνές είναι οι κακώσεις και οι ρήξεις στο έσω μηνίσκο από βίαιες κινήσεις, απότομη στροφή της κνήμης ή από απευθείας χτύπημα στο γόνατο. Τα συνήθη συμπτώματα είναι πρήξιμο και πόνος στην άρθρωση, ευαισθησία, τρίξιμο και «μάγκωμα» του ποδιού σε κινήσεις έκτασης ή κάμψης. Ανάλογα με το βαθμό της βλάβης γίνεται συντηρητική ή χειρουργική αποκατάσταση (αρθροσκόπηση).

πόνος στο γόνατο
πόνος στο γόνατο

Κακώσεις και ρήξεις συνδέσμων: Συνήθως συμβαίνουν κατά τη διάρκεια ενασχόλησης με κάποιο άθλημα ή σε κάποια έντονη δραστηριότητα και για αυτό είναι περισσότερο συχνές στα άτομα που γυμνάζονται.  Κύρια χαρακτηριστικά των κακώσεων στους συνδέσμους είναι ο πόνος κατά την προσπάθεια κίνησης και το οίδημα. Οι βλάβες αντιμετωπίζονται συντηρητικά (νάρθηκας, φυσιοθεραπεία, ενδυνάμωση) ή χειρουργικά, συνήθως με τοποθέτηση μοσχεύματος.

Χονδροπάθεια: Είναι συχνότερη στις γυναίκες, ειδικά στις έφηβες και στις υπέρβαρες. Προκαλείται συνήθως από επαναλαμβανόμενη καταπόνηση με μεγάλο φορτίο. Εκδηλώνεται με πόνο και ελαφρύ οίδημα, ενώ μερικές φορές το γόνατο «μπλοκάρει». Συνίσταται να μην γίνονται βαθιά καθίσματα και να αποφεύγονται τα ανώμαλα εδάφη, το ποδήλατο, τα σκαλοπάτια και οι γονυπετείς θέσεις. Η χρήση των κατάλληλων παπουτσιών είναι σημαντική.


Τενοντίτιδα:
Πρόκειται για φλεγμονή στον τένοντα που συνοδεύεται από τοπική αύξηση της θερμοκρασίας και περιορισμό των κινήσεων. Προκαλείται από ξαφνικά, έντονα ή επαναλαμβανόμενα φορτία στο γόνατο. Στα αρχικά στάδια παρουσιάζεται σαν πόνος κατά την διάρκεια της ξεκούρασης ο οποίος «περνά» κατά την διάρκεια της άσκησης. Αργότερα, μπορεί να εξελιχτεί κατά τέτοιο τρόπο, που ακόμα και μια απλή κίνηση να προκαλεί οξύ πόνο.

Η επίσκεψη σε έναν ορθοπεδικό (ή ρευματολόγο) και η διαγνωστική απεικόνιση θα καταδείξει την παθολογία. Η φυσικοθεραπευτική συμβολή είναι σημαντική κατά τη συντηρητική αντιμετώπιση όπως και μετεγχειρητικά. Ειδικό ασκησιολόγιο δίδεται σε κάθε περίπτωση σε συνδιασμό με ανακούφιση από τον πόνο και ακινητοποίηση ή περίδεση, αν χρειάζεται.