fbpx

Τι είναι η εκφυλιστική δισκοπάθεια;

150 150 master

εκφυλιστική δισκοπάθειαεκφυλιστική δισκοπάθεια
 
 
 
 
 
 
Τι είναι η εκφυλιστική δισκοπάθεια;
Υπολογίζεται ότι το 75 % από εμάς θα έχουν κάποια μορφή πόνου στη μέση ή στον αυχένα (εκφυλιστική δισκοπάθεια) σε κάποια στιγμή της ζωής μας.
Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς θα ανακάμψουν χωρίς την ανάγκη της χειρουργικής επέμβασης και η συντηρητική αγωγή, όπως η φυσικοθεραπεία, έχει συνήθως καλύτερα αποτελέσματα από τη χειρουργική επέμβαση. Η εκφυλιστική δισκοπάθεια  είναι μία από τις αιτίες του πόνου στη πλάτη και στον αυχένα  και είναι το αποτέλεσμα της φυσικής διαδικασίας γήρανσης. Είναι ένας τύπος οστεοαρθρίτιδας της σπονδυλικής στήλης.
Τι είναι η εκφυλιστική πάθηση των δίσκων;
Η σπονδυλική σας στήλη αποτελείται από 33 σπονδύλους που στοιβάζονται το ένα επάνω στο άλλο. Ανάμεσα στους σπονδύλους παρεμβάλλονται ελαστικά τμήματα χόνδρου που ονομάζονται «μεσοσπονδύλιοι δίσκοι». (Δείτε φωτογραφίες: Εκφυλιστική δισκοπάθεια Οσφυϊκή – Αυχενική). Φανταστείτε τον δίσκο σαν ένα ελαστικό αυτοκινήτου και κάτι σαν ζελατίνη να γεμίζει το κενό που υπάρχει στο κέντρο του. Το ελαστικό ονομάζεται «ινώδης δακτύλιος» και η ζελατίνη ονομάζεται  «πυρήνας του δίσκου».  Όταν είμαστε νέοι, κάτω των 30 ετών, ο δίσκος αποτελείται κυρίως από ζελατίνη. Με το πέρασμα της ηλικίας, και μερικές φορές από τραυματισμό ή υπερβολική κατάχρηση, αρχίζουμε να χάνουμε το μεγαλύτερο ποσοστό της ζελατίνης  και ο όγκος του δίσκου μειώνεται έχοντας ως συνέπεια την ελάττωση του χώρου μεταξύ των σπονδύλων. Ο δίσκος γίνεται πιο επίπεδος και λιγότερο εύκαμπτος, αφήνοντας λιγότερο χώρο ανάμεσα σε κάθε τμήμα των σπονδύλων. Μερικές φορές τα οστά δημιουργούν οστικές μάζες όπως τα οστεόφυτα σε απάντηση  σε αυτή την εκφύλιση του δίσκου, καθιστώντας τη σπονδυλική στήλη ακόμα πιο δύσκαμπτη.
Όταν οι σκληρές επιφάνειες των σπονδυλικών αρθρώσεων τρίβονται μεταξύ τους εμφανίζεται πόνος και φλεγμονή. Νεύρα μπορούν να ερεθιστούν ή να συμπιεστούν. Η εκφύλιση του δίσκου μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορες περιοχές της σπονδυλικής στήλης, ή  να εστιαστεί μόνο σε ένα μεσοσπονδύλιο δίσκο. Όταν η δισκοπάθεια είναι το αποτέλεσμα της φυσικής φθοράς λόγω γήρατος, η εκφύλιση δεν συνοδεύεται πάντα με πόνο. Σε μερικά άτομα, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει πολύ πόνο και αναπηρία. 
Πώς μπορεί να σας βοηθήσει ο φυσικοθεραπευτής; 
Ο γενικός στόχος του φυσικοθεραπευτή σας είναι να σας βοηθήσει να συνεχίσετε να συμμετέχετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες και στους ρόλους της ζωής σας. Θα σχεδιάσει ένα πρόγραμμα αποκατάστασης με βάση τόσο την αξιολόγηση της περίπτωσή σας όσο και τους προσωπικούς σας στόχους.
Το πρόγραμμα της θεραπείας σας το πιθανότερο να περιλαμβάνει την εφαρμογή μηχανημάτων για ανακούφιση των συμπτωμάτων και έναν συνδυασμό ασκήσεων.
Ο φυσικοθεραπευτής σας θα σχεδιάσει:

  1. Διατάσεις και ασκήσεις ευλυγισίας για τη βελτίωση της κινητικότητας των αρθρώσεων και των μυών της σπονδυλικής στήλης και των άκρων –
    η βελτίωση της κίνησης στις αρθρώσεις είναι συχνά το κλειδί για την ανακούφιση του πόνου.
  2. Ασκήσεις ενδυνάμωσης – οι ισχυροί μύες του κορμού παρέχουν σταθερότητα στις σπονδυλικές αρθρώσεις και οι δυνατοί μύες των άνω και των κάτω άκρων αποφορτίζουν τη σπονδυλική στήλη από την υπερβολική επιβάρυνση.
  3. Αεροβική άσκηση, η οποία έχει αποδειχθεί ωφέλιμη στην ανακούφιση του πόνου προωθώντας τη καλή φυσική κατάσταση και τη βελτίωση της συνολικής δύναμης και της κινητικότητας – όλους τους σημαντικούς παράγοντες για την διαχείριση της Εκφυλιστικής Δισκοπάθειας.

Μπορεί να σκεφτείτε ότι είναι πολλή όλη αυτή η άσκηση όμως, μην ανησυχείτε, οι έρευνες δείχνουν ότι όσο περισσότερη άσκηση μπορείτε να κάνετε τόσο γρηγορότερα θα απαλλαγείτε από τον πόνο και άλλα συμπτώματα.
Ο φυσικοθεραπευτής σας, επίσης, μπορεί να αποφασίσει να χρησιμοποιήσει έναν συνδυασμό μεθόδων κινητοποίησης:
–   Τεχνικές κινητοποίησης του θεραπευτή για τη βελτίωση της κινητικότητας των δύσκαμπτων αρθρώσεων και των βραχυμένων μυών που μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση των συμπτωμάτων.
–   Επανεκπαίδευση στάσης και κίνησης – για να μάθετε πώς να κάνετε μικρές αλλαγές στον τρόπο που κάθεστε, που στέκεστε, που σκύβετε, και που σηκώνετε βάρος – ακόμα και στις στάσεις του ύπνου σας- για να μάθετε να διαχειρίζεστε μόνοι σας τη περίπτωσή σας.
–   Ειδικές θεραπείες για τον πόνο, όπως ο πάγος, η αισθητική ηλεκτρική διέγερση και οι ειδικές τεχνικές μάλαξης, σε περιπτώσεις σοβαρού πόνου που δεν υποχωρεί με την άσκηση ή δια χειρός θεραπεία. Όταν υποχωρήσει ο πόνος σας, είναι σημαντικό να συνεχίσετε τις καινούργιες συνήθειες στη στάση και στη κίνηση για να διατηρήσετε τη μέση σας σε καλή φυσική κατάσταση.
 
φυσικοθεραπεία ΟΜΣΣκινητοποίηση ΟΜΣΣ