fbpx

Υδροθεραπεία σε άτομα με αυτισμό

υδροθεραπεια_αυτισμος
1024 768 master

Υδροθεραπεία σε άτομα με αυτισμό. Ο αυτισμός είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή που μπορεί να είναι ήπιου ή σοβαρού βαθμού.
Δεν έχουν όλα τα παιδιά με αυτισμό την ίδια ακριβώς εικόνα. Μερικά από τα προβλήματα που έχουν είναι στην επικοινωνία, τη γλώσσα και την κοινωνική ένταξη.
Η υδροθεραπεία μπορεί να ενισχύσει την ποιότητα ζωής και την παραγωγικότητα του ατόμου ως μέσο αναψυχής και γίνεται με τη βοήθεια ειδικά καταρτισμένου προσωπικού.
Το νερό βοηθάει τα παιδιά στο να ελέγξουν το σώμα τους και να κινηθούν με επιτυχία μέσα σ’αυτό μειώνοντας έτσι τις ακαθόριστες κινητικές δραστηριότητες τους.
Το νερό προσφέρει
1) Αισθητηριακή εμπειρία / ερεθίσματα. Ασκεί μεγαλύτερη πίεση από τον αέρα και βοηθάει στην εισαγωγή πολλών ερεθισμάτων στο σώμα. Παρέχει ένα περιβάλλον, το οποίο μειώνει το σωματικό βάρος κατά 90%. Το ζεστό νερό μειώνει επίσης τη σπαστικότητα και χαλαρώνει τους μυς.
2) Αιθουσαία διέγερση. Κολυμπώντας μέσα στο νερό δημιουργείται ελεγχόμενη αιθουσαία διέγερση σε διάφορα επίπεδα. Όλη αυτή η αυξημένη αισθητηριακή πληροφορία βοηθάει στην ανάπτυξη της ευαισθητοποίησης του σώματος και την κινητική μάθηση. Εκτός από το κολύμπι τα παιδιά μαθαίνουν να περπατούν, να αλλάζουν θέσεις, να κάνουν ύπτιο. Σίγουρα όλα αυτά, ανάλογα με το επίπεδο ικανότητας  του παιδιού, μπορούν να γίνουν και με τη βοήθεια κάποιου εξοπλισμού.
3) Προφορικές κινητικές δεξιότητες. Το νερό είναι ένα μέσο για να βελτιώσουν τα παιδιά τις στοματοκινητικές τους δεξιότητες, κάνοντας μπουρμπουλήθρες στο νερό ή φυσώντας με ένα καλαμάκι. Λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν με την επικοινωνία τους, ανταποκρίνονται καλύτερα σε οπτικά ερεθίσματα.
4) Μυϊκή ενδυνάμωση. Το νερό μπορεί  να παρέχει αντίσταση σε όλα τα επίπεδα της κίνησης για όλες τις μυϊκές ομάδες , χρησιμοποιώντας μακαρόνια, μπάλες και βαράκια.
5) Βελτίωση της αδρής κινητικότητας. Στο νερό η βαρύτητα μειώνεται και τα παιδιά είναι ικανά να εκτελέσουν κινήσεις και δεξιότητες που δεν είναι ακόμα σε θέση να εκτελέσουν έξω από αυτό. Η στάση του σώματος βελτιώνεται, όπως και ο νευρομυϊκός συντονισμός.
6) Επανεκπαίδευση της βάδισης και της ισορροπίας. Τα παιδιά που μαθαίνουν να περπατούν μέσα στο νερό αποκτούν καλύτερα αντανακλαστικά.
Επιπλέον, λόγω της ενέργειας που καταναλώνει το παιδί με τις δραστηριότητες στο νερό, μειώνεται η υπερκινητικότητά του, επικεντρώνεται καλύτερα στα «καθήκοντά» του, βελτιώνεται ο ύπνος του και οι διατροφικές του συνήθειες.
Για τα παιδιά με αυτισμό η υδροθεραπεία μπορεί να βελτιώσει το εύρος της κίνησης και την ευαισθητοποίηση του σώματος, να διευκολύνει τη νευροαναπτυξιακή τους έκβαση, να βελτιώσει τη προσοχή, τη συγκέντρωση, την αυτοσυγκράτηση και την ικανότητα να ακολουθούν οδηγίες.